Bezpieczne i ciche zamykanie drzwi: nowy model TS 5000 SoftClose firmy GEZE

Do bezpiecznego i samoczynnego zamykania drzwi przeciwpożarowych i dymoszczelnych firma GEZE oferuje prawdziwie wszechstronne rozwiązanie w postaci TS 5000. Specjaliści od innowacyjnej technologi drzwi, okien i bezpieczeństwa dopracowali swój sprzedażowy bestseller i wprowadzają na rynek wariant TS 5000 SoftClose stosowany wszędzie tam, gdzie drzwi powinny zamykać się wprawdzie maksymalnie bezpiecznie, ale z minimalną głośnością. Nowy samozamykacz jest przy tym szczególnie szybki i łatwy w instalacji, ponieważ ma już tylko jeden zawór do ustawiania końcowej fazy zamykania.

Rozwiązanie do obszarów o podwyższonych wymaganiach w zakresie tłumienia hałasu i bezpieczeństwa dostępowego

Nowy model GEZE TS 5000 SoftClose może zamykać drzwi bezpiecznie i jednocześnie delikatnie – całkiem cicho, bez głośnej końcowej fazy zamykania. Jest to przydatne na przykład w klinikach, hotelach lub domach wielorodzinnych. © Getty Images / iStockphoto

TS 5000 SoftClose to eleganckie rozwiązanie do wszystkich sytuacji montażowych w wymagających warunkach otoczenia, na przykład w przypadku wiatru i ruchu powietrza bądź przy zmieniających się warunkach ciśnieniowych w śluzach oraz na klatkach schodowych. Pomaga w skutecznym, a jednak cichym zamykaniu ciężkich drzwi. To sprawia, że jest idealnym samozamykaczem w otoczeniach o podwyższonych wymaganiach w zakresie tłumienia hałasu: w obiektach hotelowych lub gastronomicznych, gdzie goście chcą się wyspać lub w ciszy delektować posiłkiem, bądź w służbie zdrowia, np. w szpitalach, gdzie ludzie potrzebują spokoju. Również pomieszczenia, w których wymagana jest bezpieczna kontrola dostępu, w tym gabinety lekarskie, biura lub urzędy, są bezpiecznie i cicho zamykane za pomocą TS 5000 SoftClose.

Korzyści dla wykonawców: szybki montaż, proste doposażenie

Samozamykacz górny z szyną ślizgową do drzwi jednoskrzydłowych z hydrauliczną regulacją końcowej fazy zamykania, która przyspiesza drzwi tuż przez położeniem zamkniętym. © GEZE GmbH

TS 5000 SoftClose ma również duży potencjał dla wykonawców: Dzięki dobrze zaprojektowanej konstrukcji, sprawdzonej już w modelu TS 5000, montaż samozamykacza jest bardzo efektywny czasowo. Prawidłowe ustawienie końcowej fazy zamykania jest również bardzo wygodne poprzez tylko jeden zawór, czyli szybko i łatwo, bez dodatkowych elementów montażowych. Jednocześnie TS 5000 SoftClose można bez problemów doposażyć, ponieważ ma takie same kompaktowe wymiary jak TS 5000. Prędkość zamykania można bezstopniowo ustawiać od przodu w zakresie od 15° do 0°. Wskaźnik siły zamykania dodatkowo ułatwia pracę. Ta oszczędność czasu pozwala fachowcom wydajniej pracować.

Większy komfort i sprawdzone bezpieczeństwo dla operatorów i użytkowników

Nowy TS 5000 SoftClose​​​​​​​ ma odczuwalne zalety także do operatorów i użytkowników: zapewnia większy komfort przy sprawdzonym bezpieczeństwie. Można przy tym cały czas polegać na niezawodnej zgodności z przepisami – podobnie jak w przypadku TS 5000 – na przykład w zakresie ochrony przeciwpożarowej. Dzięki łatwemu ustawianiu TS 5000 SoftClose każde drzwi można indywidualnie dostosować do warunków i wymagań lokalnych, aby nie dopuścić do nieprzyjemnego trzaskania drzwiami w przypadku wiatru i ruchów powietrza. Jako że wymiana w rodzinie TS 5000 jest możliwa w sposób tak nieskomplikowany, użytkownik nie ponosi kolejnych kosztów na dodatkowe części ani nie występują usterki eksploatacyjne.

Nowy TS 5000 SoftClose jest dostępny od zaraz.