GEZE na FENSTERBAU FRONTALE 2018

Systemy ogrzewania, oświetlenia, wentylacji i klimatyzacji: wszystkie są wspaniałe i oczywiście użyteczne. Ale inteligentne budynki są naprawdę „inteligentne” tylko wtedy, gdy drzwi i okna są również zautomatyzowane i zintegrowane z systemem budynku. Na targach Fensterbau Frontale w dniach 21-24 marca 2018 r. firma GEZE zaprezentowała nowe i innowacyjne rozwiązania z zakresu drzwi, okien i technologii bezpieczeństwa oraz automatyki budynków w Norymberskim Centrum Wystawowym (NürnbergMesse) w hali 2, stoisko 2-424.

Profesjonalne rozwiązania: inteligentne rozwiązania dla drzwi i okien

Jedną z najważniejszych atrakcji targów będzie GEZE Cockpit: nowy system automatyzacji budynku BACnet, dzięki któremu budynki stają się inteligentne, a zautomatyzowane drzwi i okna można zintegrować w jeden system zarządzania budynkiem. Dzięki wielozadaniowej sieci w inteligentnych budynkach GEZE Cockpit oferuje nowe możliwości wygodnej, bezpiecznej i energooszczędnej obsługi budynków. Wyjątkowymi zaletami systemu są centralna wizualizacja, obsługa i monitoring zautomatyzowanych produktów GEZE do drzwi, okien i technologii bezpieczeństwa. GEZE Cockpit może być stosowany jako niezależny system lub zostać zintegrowany z nadrzędną technologią sterowania budynkiem w celu podniesienia poziomu komfortu, bezpieczeństwa i efektywności energetycznej naszego środowiska pracy i domu.

Dalsze ilustracje można znaleźć tutaj

GEZE prezentuje wariant F/R-IS/TS napędu drzwi rozwieranych Powerturn, jedyne w swoim rodzaju i kompletne rozwiązanie wielofunkcyjne z automatycznym i ręcznym skrzydłem drzwiowym, połączone sieciowo z GEZE Cockpit i dzięki temu sterowane centralnie. Wyposażony w wielokrotnie nagradzany „mocny” napęd Powerturn i technologię niezawodnych samozamykaczy GEZE, system drzwiowy łączy w sobie zdalną obsługę i monitoring z dostępnymi bez barier i bezpiecznymi drzwiami, które zapewniają zabezpieczenie drogi ewakuacyjnej, ochronę przeciwpożarową i zwiększoną antywłamaniowość. Pokrywa napędu, która rozciąga się równomiernie na obu skrzydłach drzwiowych, tworzy perfekcyjny wygląd.

GEZE posiada również nowe produkty w zakresie technologii samozamykaczy. Nowa wersja z dużą siłą zamykania zapewnia bezpieczne zamykanie drzwi nawet przy ograniczonej przestrzeni lub niekorzystnym otoczeniu, np. w obszarach śluz na wielopoziomowych parkingach. Eliminacja trzaskających drzwi – nawet bez dodatkowego tłumienia zamykania drzwi. Mechanizm podtrzymania położenia otwarcia od GEZE można uzupełnić o nowy komponent bezprzewodowy. Nowe rozwiązanie idealnie nadaje się do montażu sufitowych czujek pożarowych.

Fasady mogą robić więcej!

Zautomatyzowane, połączone w sieć okna tworzą fasady, które dostosowują się do klimatu. Aby zapewnić kontrolowaną, naturalną wentylację, GEZE zaprezentuje okna fasadowe z napędami z serii IQ windowdrive. Nowa generacja napędów łańcuchowych Slimchain 230 V jest wyjątkowo smukła. Instalacja i uruchomienie są teraz jeszcze szybsze i łatwiejsze. Poprzez moduł interfejsu IQ box KNX, okna można podłączyć jako bezpośrednich uczestników magistrali systemu zarządzania budynkiem KNX, a także „inteligentnie” je monitorować i nimi zarządzać.

Rozwiązania do codziennego życia: nowy amortyzator GEZE ActiveStop

GEZE przedstawi nową wersję amortyzatora GEZE ActiveStop montowanego na ościeżnicy. System zapewnia kontrolowane, tłumione otwieranie i zamykanie drzwi wewnętrznych. Ta montowana na ościeżnicy wersja może być po prostu przyklejona do ościeżnicy, a później ponownie zdjęta. Podczas instalacji na żywo na stoisku targowym GEZE zwiedzający mogą na własne oczy przekonać się, jak prosta jest rozbudowa. Podobnie jak wersja wbudowana w drzwi, otrzymała już dwie nagrody.

Rozwiązania serwisowe: łatwiejsza praca z narzędziami serwisowymi GEZE

GEZE zaprezentuje nowe narzędzia, które ułatwią pracę firmom instalacyjnym i projektantom. Jednym z nich jest WinCalc. Konfigurator technologii okien ułatwia wybór optymalnego napędu okiennego. Nowy, bardziej zaawansowany WinCalc 2.0 jest jeszcze bardziej intuicyjny w obsłudze. Oferuje on teraz również zaawansowane opcje obliczeń i skróconą metodę obliczeń.