GEZE na targach Fensterbau Frontale: inteligentne fasady do zrównoważonych budynków

Kiedy Fensterbau Frontale, wiodące na świecie targi okien, drzwi i fasad, otworzą swoje podwoje w Norymberdze w dniach od 19 do 22 marca, firma GEZE będzie na nich obecna po raz kolejny: specjalista w zakresie nowoczesnej technologii drzwi, okien i bezpieczeństwa zaprezentuje swoje innowacyjne rozwiązania i usługi na powierzchni 320 metrów kwadratowych jako doświadczony i kompetentny partner. Firma GEZE zaprezentuje się w hali 1, na stoisku 1-513 + 1-313 pod hasłem „Inteligentne fasady do zrównoważonych budynków”.

„Bardzo cieszymy się, że po sześciu latach wreszcie ponownie będziemy obecni na targach Fensterbau Frontale. Zaczynając od hali 1, w której wystawiamy się po raz pierwszy, mamy wiele nowości do przekazania: oprócz nowych produktów do drzwi i okien, po raz pierwszy w Norymberdze zaprezentujemy nasz system automatyki myGEZE Control i z niecierpliwością czekamy na interesujące dyskusje na miejscu”.

Angela Staiber, Head of Marketing & Data Management w GEZE

myGEZE Control: rozwiązanie łączności następnej generacji

myGEZE Control urządzenie podstawowe

myGEZE Control: rozwiązanie łączności następnej generacji © GEZE GmbH

„Główną atrakcją na stoisku GEZE będzie nasz nowy system automatyzacji budynku myGEZE Control​​​​​​”, mówi Angela Staiber. Dzięki rozwiązaniu łączności do inteligentnych budynków GEZE koncentruje się na integracji technologii drzwiowej, okiennej i bezpieczeństwa w najróżniejszych obszarach zarządzania budynkiem. Nowa modułowa platforma wykorzystuje do tego otwarty standard BACnet. „Dzięki temu zarządcy budynków mogą centralnie monitorować budynki i sterować nimi, co zapewnia większy komfort i bezpieczeństwo”. Ponadto użytkowanie całego budynku może być jeszcze bardziej zoptymalizowane pod kątem zużycia energii. Producenci, architekci i projektanci mogą korzystać ze standardowego projektowania BACnet całkowicie niezależnie od dostawców usług i stosowanych produktów zarządzania budynkiem. myGEZE Control​​​​​​ może być zintegrowany z neutralnymi dla producenta systemami techniki sterowania budynkiem, zarządzania zagrożeniami i CAFM.

Pełna widoczność i kontrola: myGEZE Visu

myGEZE Visu

Pełna widoczność i kontrola: myGEZE Visu © GEZE GmbH

Na przykładzie myGEZE Visu GEZE zaprezentuje również nowy i kompleksowy system wizualizacji jako rozszerzenie myGEZE Control. Nowe oprogramowanie oferuje w ten sposób zindywidualizowaną możliwość wizualizacji dla budynków, w których integracja z systemem techniki sterowania budynkiem nie jest możliwa lub pożądana.

myGEZE Visu oferuje użytkownikom możliwość wykorzystania danych i informacji z całego portfolio produktów GEZE. Technologia drzwi, okien i bezpieczeństwa jest wizualizowana i obsługiwana w celu optymalizacji procesów budynku. myGEZE Visu oferuje duże korzyści szczególnie w obszarze systemów RWS oraz odprowadzania dymu i ciepła: funkcjonalność i komunikaty alarmu podłączonych produktów GEZE są wyświetlane we wstępnie zdefiniowanej i intuicyjnie dostosowywanej koncepcji alarmowej. Dzięki temu możliwa jest szybka i elastyczna interwencja z dowolnego miejsca. Równolegle do korzystania z myGEZE Visu można używać dowolnego systemu zarządzania budynkiem.

F 1200+: prosta obsługa okien o wysokości pomieszczenia

Napęd okienny F 1200+

F 1200, naped okienny do okien uchylno rozwiernych o wysokosci do 3,50 metra, szerokosci skrzydla 2,40 metra i ciezarze skrzydla 200 kilogramów. © GEZE GmbH

Na targach Fensterbau Frontale będzie można zobaczyć także napęd okienny F 1200+. Ponieważ: okna o wysokości pomieszczenia lub okna o dużych powierzchniach szklanych, które wpuszczają do budynku bardzo dużo naturalnego światła, są obecnie uważane za standard, zwłaszcza w wysokiej jakości pomieszczeniach hotelowych i biurowych, a także w budynkach użyteczności publicznej. Cieszą się one coraz większą popularnością także wśród inwestorów prywatnych. F 1200+ to własny napęd okienny GEZE, który bez problemu przemieszcza okna uchylno-rozwierne i uchylne o wysokości do 3,50 m, o szerokości skrzydła 2,40 m i ciężarze skrzydła do 200 kg. Mocny, ale bardzo cichy napęd może ustawić okno w żądanej pozycji uchylnej. Po odblokowaniu użytkownicy mogą również za pomocą elementu obsługowego napędu ustawić ręcznie okno w pozycji obrotowej. Napęd F 1200+ można również łatwo zintegrować ze zautomatyzowanymi koncepcjami sterowania za pośrednictwem GEZE IQ box KNX i na przykład zapewnić różne scenariusze wentylacji. Eksperci GEZE zaprezentują na stoisku targowym możliwości usieciowienia napędu z myGEZE Control.

Revo.PRIME: maksymalne wymagania w zakresie wzornictwa – minimalna wysokość pierścienia sufitowego

Revo.PRIME

Z małym pierścieniem sufitowym i smukłym profilem, dla wyjątkowego wzornictwa © GEZE GmbH

Trzecią atrakcją targową GEZE będzie system drzwi karuzelowych Revo.PRIME. To najnowsze rozwiązanie klasy premium do drzwi karuzelowych zapewnia maksymalną przejrzystość i wprowadza nowoczesne akcenty w obszarach wejściowych hoteli, biur i budynków administracyjnych. Zorientowany na wzornictwo produkt charakteryzuje się bardzo małą wysokością pierścienia sufitowego i wąskimi systemami profilami, a także ulepszonym zachowaniem podczas działania. Bezszczotkowy silnik prądu stałego (BLDC) o momencie obrotowym 1000 Nm zapewnia większy komfort przechodzenia, a drzwi karuzelowe charakteryzują się również znacznie niższym zużyciem energii. Producenci korzystają ze zwiększonego bezpieczeństwa elektrycznego podczas instalacji drzwi i prostego okablowania: Revo.PRIME można łatwo uruchomić za pomocą połączenia wtykowego lub plug-and-play. Drzwi można również podłączyć do standardowych otwartych systemów sterowania budynkiem i są one oczywiście kompatybilne z myGEZE Control.

GEZE ist vom 19. bis 22. März in Halle 1, Stand 1-513 + 1-313 der Messe Nürnberg zu finden.